Den digitala radon-mätningen
- Exakt
- Lättanvändlig
- Snabb och flexibel
- Lång- och kortsiktiga genomsnittsmätningar
- Batteridriven
Pris 2705 SEK
Den digitala radonmätningen
Pris 2070 SEK
Mest köpta radonmätaren
Priser från 390 SEK
Settleplate Lufttest
Priser från 322 SEK
Pris 2705 SEK
Pris från 380 SEK
Airthings Wave är en radondetektor som snabbt kan avgöra om radonnivån ligger inom gränsen eller om det är för högt.
Pris 2205 SEK
Precis som vår populära Wave, kan Wave Plus övervaka radonnivån i ditt hem. Men det övervakar också nivåerna CO2 och VOC.
Pris 2748 SEK
Priser från 375 SEK
Priser från 110 SEK
OM MÖGEL
Mögel är en väldigt liten svamp som sprider sig via sporer och sedan skickas ut i luften. Svampen finns överallt i naturen men också i många inomhusmiljöer.
Mögel trivs i fuktiga miljöer och gömmer sig gärna i byggmaterial. Svampen livnär sig på organiskt material och trivs därför bäst bland trä och träskivor, plywood, spånskivor, gipsskivor, tapeter, lim, färg och damm.
Det finns många olika slags mögelsvampar och dessa kan vara vita, gula, gröna, rödaktiga, gråa eller svarta med en karaktäristisk luddig yta. Möglet kan dock också vara samma färg som det materialet det växer på. Mögel luktar oftast unket.
HÄLSA OCH MÖGEL
Mögelsvampar och de utsöndrade sporerna innehåller en massa olika ämnen, vilket även inkluderar giftämnen som kan vara skadliga för oss som människor. Det finns en del symptom som kan framkallas av mögel; huvudvärk, trötthet, ögon- och näsirritation, yrsel, mm. Astmatiker och allergiker kan vara mer extra mottagliga för dessa gifter och därmed också reagera våldsamt. Olika människor reagerar olika på dessa ämnen, men i värsta fall kan det leda till permanent mögelallergi.
FINNS DET NÅGOT JAG KAN GÖRA ÅT SAKEN?
Du kan själv förhindra att mögel uppstår i första hand. Det bästa du kan göra är att se till att ditt hem inte är för fuktigt. På så sätt förstör du mögelsvampens odlingsförmåga.
-Håll utkik efter rum i ditt hem som kan vara speciellt utsatta för mögel. Exempel på sådana rum är vanligtvis:
-Rum med dålig ventilation och hög fuktbelastningar (t.ex. badrum, där speciellt skarvar är utsatta)
-Rum som är dåligt ventilerade och rum med dålig isolering.
-Var extra uppmärksam på tapeter som sitter löst eller buckligt på väggen. Där växer ofta mögel bakom tapeten och det kan vara svårt att upptäcka. Detta sker ofta på grund av fukt mellan tapeten och väggen.
-Fuktiga källare och vindar är alltid väldigt utsatta områden för mögeltillväxt.
Man skulle lätt kunna tro att mögel oftast förekommer i äldre hus - men det är inte sant! Nybyggen kan påverkas mögel lika mycket eftersom byggmaterialet kan ha varit fuktigt under bygget. Konstruktionsfel, mm. kan också vara viktiga orsaker till uppkomst av mögel. Som husägare upptäcker man ofta mögel när det syns i hemmet, och då kan skadan redan ha skett! Så även den allra minsta misstanken bör tas på allvar.
KAN JAG FÖREBYGGA MOT MÖGEL?
Du kan alltid agera förebyggande när det gäller mögel. Se till att du luftar ut hemmet samt att du kontrollerar vid minsta misstanke. Du kan också följa följande tips för bästa resultat:
-Minimera risken för vattenskador.
-Lufta alltid ut efter badet!
-Se till att det alltid är ett regelbundet drag i hemmet.
-Ventilation i fastigheten är viktigt (installera eventuellt friskluftsventiler för optimala resultat).
-Undvika vattenavdunstning i hemmet.
-Om du inte har någon torktumlare måste du se till att alltid torka dina kläder utomhus (om möjligt).
OM RADON
Radon är en radioaktiv gas som kommer från det naturligt förekommande grundämnet radium. Ämnet kan sippra in i byggnader och leda till ökad risk för lungcancer. Gasen radon kan tränga in i hemmet från marken under huset om det sprickor läckor i grunden eller brister i byggnadskonstruktionen. Hälsomyndigheter uppskattar att radon i inomhusmiljöer är en bidragande orsak till många nya lungcancerfall per år.
Radon mäts i enheten becquerel per kubikmeter (Bq/m3). WHO rekommenderar att radonnivån inte bör överstiger 100 Bq/m3 inomhus.
Radon insättningar varierar avsevärt beroende på skillnader i den under ytan sammansättning och som är t ex. mer radon på öar än på fastlandet. Det uppskattas att tusentals hem har radonnivåer över officiell rekommenderade nivån på 100 Bq/m3.
Sedan 1998 är det lag på att man måste bygga nya byggnader med radonsäkerhet och reglerna för radonsäkerhet skärptes ytterligare under 2010. Därför krävs det av nya husköpare i dag att det inte finns alltför höga radonkoncentrationer i deras hus.
Byggreglerna anger rekommendationer om radoninnehållet i befintliga byggnader. Det rekommenderas att åtgärder vidtas i befintliga byggnader om radonnivån ligger mellan 100 Bq/m3 och 200 Bq/m3. Dessa åtgärder kan t.ex. vara: tätning av huset mot marken, ökad avluftning och ventilation. Om radonnivån är över 200 Bq/m3 rekommenderas mer omfattande förbättringar, t.ex. införskaffande av en radonsug.
Man kan inte se, smaka på eller känna lukten av radon, men med en radonmätare från Radonspy.dk kan du snabbt, enkelt och billigt få en överblick över radonhalten i ditt hem.